Mieczysław "Mechanik" Jurecki
Muzyk

Biografia

Zródło: Spotify

Mieczy­sław Jerzy Jurecki pseud. Mechanik (ur. 3 paździer­ni­ka 1956 we Wrocła­wiu) – polski basista, gitarzy­sta, kompo­zy­tor i aranżer. Nagrał ponad dwieście płyt i brał udział w niezli­czo­nych sesjach nagra­nio­wych dla Polskie­go Radia.

Kariera

Ukończył IX Liceum Ogólno­kształ­cą­ce im. Juliusza Słowac­kie­go we Wrocła­wiu w 1975 roku. W trakcie nauki, po zajęciach lekcyj­nych wystę­po­wał z Wojcie­chem Popkie­wi­czem w Autor­skim Studio Piosenki "Teraz" i nagrywał, będąc muzykiem sesyjnym w Orkie­strze PR i TV we Wrocła­wiu. Ponadto jako członek zespołu pod kier. Włodzi­mie­rza Plaskoty nagrał kilka­dzie­siąt piosenek dla Kabaretu Elita oraz przez krótki okres współ­pra­co­wał z zespołem muzycz­nym przy studenc­kim Teatrze Kalambur (wokali­stą grupy był Mirosław Bielaw­ski). Jego pierw­szym profe­sjo­nal­nym zespołem rockowym był Nurt.

W kolej­nych latach współ­pra­co­wał z takimi wykonaw­ca­mi, jak: Zespół jazzowy Ryszarda Miśka, MSA 1111 (nagrania radiowe i koncer­to­we), Romuald i Roman, Spisek (współ­pra­ca z Haliną Frącko­wiak i Krzysz­to­fem Cugow­skim, nagrania radiowe), Kwartet A. Mazura (współ­pra­ca z Ireną Santor i Marią Koterb­ską, nagrania radiowe), Art Flash (współ­pra­ca z Małgo­rza­tą Grusz­czyń­ską-Wojna­ro­wicz i K. Cugow­skim, nagrania radiowe), Gain, Alex Band, Test, Freak Weber, Perfect, Banda i Wanda, Ewa Bem, Zbigniew Lewan­dow­ski, Wojciech Gąssow­ski, Stachur­sky, Marek Torzew­ski, Zdzisła­wa Sośnicka, Jan Kaczma­rek, Tercet Egzotycz­ny, Urszula, Martyna Jakubo­wicz i wielu innych.

W 1981 trafił do Budki Suflera, w której z przerwa­mi grał do 2003. W między­cza­sie nagrywał solowe płyty jako Mechanik (albumy: Duży Mechanik (1988), Szuja (1989), Agrest (1994) oraz brał udział w niezli­czo­nych projek­tach jako muzyk sesyjny. Z założo­nym przez siebie zespołem Półbuty (m.in. Marek Raduli, Tomasz Zeliszew­ski) nagrał płytę To twoje życie i twoje marzenia (2001), która zawiera jego kompozycje.

Pod koniec 1998 nagrał solową płytę 12 sprawie­dli­wych, w nagraniu której uczest­ni­czy­li czołowi polscy gitarzy­ści: Jan Boryse­wicz, Dariusz Kozakie­wicz, Jacek Królik, Jacek Krzaklew­ski, Krzysz­tof Misiak, Aleksan­der Mrożek, Marek Popów, Marek Raduli, Grzegorz Skawiń­ski. Ta płyta została przez magazyn "Gitara i bas" uhono­ro­wa­na tytułem Wydaw­nic­two Roku, a Jurecki – tytułem najlep­sze­go polskie­go gitarzy­sty basowego.

W 2003 założył zespół Veto (m.in. z wokalist­ką Olgą Pokorską), działa­ją­cy później pod nazwą Logo (album Za twój czuły szept z 2005). Współ­two­rzył z Krzysz­to­fem Wałeckim i Pawłem Szafrań­cem formację Vintage (album N° 1 z 2007). Jest również basistą w rock and rollowym zespole Riders, gdzie poza nim wystę­pu­je m.in. Ola Łysiak czy Grzegorz Kuks. Współ­pra­cu­je z Wojtkiem Pilichow­skim i Krzysz­to­fem Ścierań­skim oraz współ­two­rzy z Jackiem Króli­kiem i Ryszar­dem Sygito­wi­czem zespół Giganci Gitary.

Jurecki był też pomysło­daw­cą konkursu "Solo życia" wyłania­ją­ce­go młodych i zdolnych instru­men­ta­li­stów. Impreza odbywała się corocz­nie w Lublinie, począw­szy od 2005.

Dyskografia solowa

Albumy
  • Duży Mechanik (1988) (jako Mechanik)
  • Szuja (1989) (jako Mechanik)
  • 12 sprawie­dli­wych (1999) (jako Mietek Jurecki)
Single
  • "Śpij mała, śpij (nie jestem tym którego chcesz)" /​ "Sto litrów łez" (1987)
Kompilacje
  • Agrest (1994) (jako Mechanik)
  • Dzieła wybrane (2008) (jako Mechanik)
  • Boża Krówka (2019 3 CD) (jako Mietek Jurecki) - album wydany z okazji 45-lecia pracy artystycznej

Instrumentarium

Gitary elektryczne
  • Gibson Les Paul with Midi Pickups
  • Gibson Les Paul
  • Ibanez Strato­ca­ster 7 strings
  • Epiphone 12 strings electroacoustic
  • Fender Strato­ca­ster
Gitary basowe
  • Nexus Fretless 5 string bass
  • Alembic Essence 5 string bass
  • Ken Smith 5 string bass
  • Music Man Sting Ray 5 string bass
  • Fender Jazz Bass z przystaw­ką MIDI
  • Epiphone 4 string bass
  • Wiesław Długosz Fretless 6 strings
Pozostałe
  • Struny D’Addario
  • Exar Wah-Wah pedals
  • Przewody gitarowe Laboga „Way of sounds"/ Perfection
Gitary elektryczne
  • Gibson Les Paul with Midi Pickups
  • Gibson Les Paul
  • Ibanez Strato­ca­ster 7 strings
  • Epiphone 12 strings electroacoustic
  • Fender Strato­ca­ster
Gitary basowe
  • Nexus Fretless 5 string bass
  • Alembic Essence 5 string bass
  • Ken Smith 5 string bass
  • Music Man Sting Ray 5 string bass
  • Fender Jazz Bass z przystaw­ką MIDI
  • Epiphone 4 string bass
  • Wiesław Długosz Fretless 6 strings
Pozostałe
  • Struny D’Addario
  • Exar Wah-Wah pedals
  • Przewody gitarowe Laboga „Way of sounds"/ Perfection

Dyskografia 55

Mietek `Mechanik` Jurecki - 12 sprawiedliwych

12 sprawiedliwych

Mietek `Mechanik` Jurecki
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 023
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 1999
Budka Suflera - 1974 - 1984

1974 - 1984

Budka Suflera
Urszula - 3

3

Urszula
  • Wytwórnia: Arston
  • Numer katalogowy: APL 007
  • Nośnik: LP
  • Data wydania: 1987
Budka Suflera - 4 Pieces To Go

4 Pieces To Go

Budka Suflera
  • Wytwórnia: TA Music
  • Numer katalogowy: AATZ 011
  • Nośnik: mCD
  • Data wydania: 1992
  • Opakowanie: digipack
Mietek `Mechanik` Jurecki - Agrest

Agrest

Mietek `Mechanik` Jurecki
  • Wytwórnia: TA Music
  • Numer katalogowy: AATZ 017
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 1994
Budka Suflera - Akustycznie

Akustycznie

Budka Suflera
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 020
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 1998
  • Opakowanie: metal box
Budka Suflera - Bal wszystkich świętych

Bal wszystkich świętych

Budka Suflera
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 040
  • EAN: 0724352650828
  • Nośnik: CD+CD-R
  • Data wydania: 2000
Felicjan Andrzejczak - Biegnę jak maratończyk

Biegnę jak maratończyk

Felicjan Andrzejczak
  • Wytwórnia: Polskie Radio
  • Numer katalogowy: PRCD 1178
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2009-11-30
Wieko - Błękitny dym

Błękitny dym

Wieko
  • Wytwórnia: Wieko
  • Numer katalogowy: W 001 15
  • EAN: 5907996080755
  • Nośnik: 2CD
  • Data wydania: 2015-11-20
  • Opakowanie: digipack
Mietek `Mechanik` Jurecki - Boża krówka

Boża krówka

Mietek `Mechanik` Jurecki
  • Wytwórnia: MTJ
  • Numer katalogowy: CDMTJ 90429
  • EAN: 5906409904299
  • Nośnik: 3CD
  • Data wydania: 2019-11-15
  • Opakowanie: digipack
Budka Suflera - Budka w operze, Live From Sopot `94

Budka w operze, Live From Sopot `94

Budka Suflera
  • Wytwórnia: TA Music
  • Numer katalogowy: AATZ 020
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 1994
Budka Suflera - Chodź

Chodź

Budka Suflera
  • Wytwórnia: TA Music
  • Numer katalogowy: AATZ 026
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 1995
  • Opakowanie: slim case
Budka Suflera - Cień wielkiej góry Live - Przystanek Woodstock 2014

Cień wielkiej góry Live - Przystanek Woodstock 2014

Budka Suflera
  • Wytwórnia: Złoty Melon Firma
  • Numer katalogowy: TZ 053
  • EAN: 5906737579626
  • Nośnik: 2CD+2DVD
  • Data wydania: 2014-11-27
  • Opakowanie: digipack | slipcase
Budka Suflera - Cień wielkiej góry Live - Przystanek Woodstock 2014

Cień wielkiej góry Live - Przystanek Woodstock 2014

Budka Suflera
  • Wytwórnia: Złoty Melon Firma
  • Numer katalogowy: LP TZ 053
  • EAN: 5906737579688
  • Nośnik: 2LP
  • Data wydania: 2015-12-01
  • Opakowanie: gatefold
Budka Suflera - Cisza

Cisza

Budka Suflera
  • Wytwórnia: TA Music
  • Numer katalogowy: AATZ 014
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 1993
Wieko - Czarodziejski winyl

Czarodziejski winyl

Wieko
  • Wytwórnia: Wieko
  • Numer katalogowy: W 001 16
  • EAN: 5907996081301
  • Nośnik: LP
  • Data wydania: 2016
  • Opakowanie: gatefold
Felicjan Andrzejczak - Czas przypływu

Czas przypływu

Felicjan Andrzejczak
  • Wytwórnia: MTJ
  • Numer katalogowy: CDMTJ 11465
  • EAN: 5906409114650
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2014-03-10
Krzysztof Cugowski - Czerwony jak cegła

Czerwony jak cegła

Krzysztof Cugowski
  • Wytwórnia: Pomaton EMI
  • Numer katalogowy: PROMO CD 371
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2001
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Krzysztof Cugowski - Do Right Woman

Do Right Woman

Krzysztof Cugowski
  • Wytwórnia: Pomaton / Kamiling Co.
  • Numer katalogowy: PROMO CD 401
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2001
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Veto - Drugie ja - aaa

Drugie ja - aaa

Veto
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 064
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2004
  • Opakowanie: slim case
Mietek `Mechanik` Jurecki - Duży Mechanik

Duży Mechanik

Mietek `Mechanik` Jurecki
Budka Suflera - Greatest Hits II

Greatest Hits II

Budka Suflera
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 030
  • EAN: 0724352236725
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 1999
  • Opakowanie: digipack
Krzysztof Cugowski - Integralnie

Integralnie

Krzysztof Cugowski
  • Wytwórnia: Pomaton EMI
  • Numer katalogowy: 5330762
  • EAN: 0724353307622
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2001-05-12
Budka Suflera - Jeden raz

Jeden raz

Budka Suflera
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 006
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 1996
  • Opakowanie: slim case
Krzysztof Cugowski - Jednego serca

Jednego serca

Krzysztof Cugowski
  • Wytwórnia: Pomaton EMI
  • Numer katalogowy: PROMO CD 390
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2001
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Budka Suflera - Kiedy rozum śpi

Kiedy rozum śpi

Budka Suflera
  • Wytwórnia: Pomaton EMI
  • Numer katalogowy: PROMO CD 447
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2002
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Budka Suflera - Live At Carnegie Hall

Live At Carnegie Hall

Budka Suflera
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 038
  • EAN: 0724352627707
  • Nośnik: 2CD+CD-R
  • Data wydania: 2000
Sławek Wierzcholski - Matematyka serc

Matematyka serc

Sławek Wierzcholski
  • Wytwórnia: Polskie Radio
  • Numer katalogowy: PRCD 1756
  • EAN: 5907812247560
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2014-03-17
  • Opakowanie: digipack
Marek Raduli - Meksykański Symbol Szczęścia

Meksykański Symbol Szczęścia

Marek Raduli
  • Wytwórnia: As Art.
  • Numer katalogowy: Ag001
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 1996
Marek Raduli - Meksykański Symbol Szczęścia 1996 - 2001

Meksykański Symbol Szczęścia 1996 - 2001

Marek Raduli
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 054
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2002
Banda & Wanda - Moje przeboje

Moje przeboje

Banda & Wanda
Budka Suflera - Mokre oczy

Mokre oczy

Budka Suflera
  • Wytwórnia: Pomaton EMI
  • Numer katalogowy: PROMO CD 476
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2002
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Budka Suflera - Mokre oczy

Mokre oczy

Budka Suflera
  • Wytwórnia: Pomaton EMI
  • Numer katalogowy: 5400502
  • EAN: 0724354005022
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2002-06-01
  • Opakowanie: slipcase
Felicjan Andrzejczak - Na prowincji

Na prowincji

Felicjan Andrzejczak
  • Wytwórnia: Luna Music
  • Numer katalogowy: LUNCD122
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2006
Budka Suflera - Najpiękniejsze kolędy

Najpiękniejsze kolędy

Budka Suflera
  • Wytwórnia: Good Summer
  • Numer katalogowy: bez numeru
  • Nośnik: mCD
  • Data wydania: 2002
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Budka Suflera - Nic nie boli, tak jak życie

Nic nie boli, tak jak życie

Budka Suflera
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 010
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 1997
Vintage - No 1

No 1

Vintage
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 070
  • EAN: 5099950729128
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2007-09-01
Budka Suflera - Noc

Noc

Budka Suflera
  • Wytwórnia: TA Music
  • Numer katalogowy: AATZ 021
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 1995
Sławek Wierzcholski - Przejściowy stan

Przejściowy stan

Sławek Wierzcholski
  • Wytwórnia: Polskie Radio
  • Numer katalogowy: PRCD 265
  • EAN: 5901448112650
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2001
  • Opakowanie: digipack
Budka Suflera - Solo

Solo

Budka Suflera
  • Wytwórnia: Pomaton EMI
  • Numer katalogowy: PROMO CD 469
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2002
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Spisek - Spisek

Spisek

Spisek
  • Wytwórnia: GAD Records
  • Numer katalogowy: GAD CD 065
  • EAN: 5901549197884
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2017-12-01
Budka Suflera - Sur le pont d`Avignon

Sur le pont d`Avignon

Budka Suflera
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 002
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 1996
  • Opakowanie: slim case
Budka Suflera - Szaro szary film

Szaro szary film

Budka Suflera
  • Wytwórnia: Pomaton EMI
  • Numer katalogowy: PROMO CD 496
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2002
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Mietek `Mechanik` Jurecki - Szuja

Szuja

Mietek `Mechanik` Jurecki
Budka Suflera - The Best Of

The Best Of

Budka Suflera
  • Wytwórnia: G + J Polska
  • Numer katalogowy: 003
  • Nośnik: mCD
  • Data wydania: 2002
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Półbuty - To twoje życie i twoje marzenia

To twoje życie i twoje marzenia

Półbuty
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 047
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2001
  • Opakowanie: slim case
Półbuty - To twoje życie i twoje marzenia

To twoje życie i twoje marzenia

Półbuty
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 048
  • EAN: 0724353462420
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2001
Logo - To wszystko nieprawda

To wszystko nieprawda

Logo
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 064
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 2005
  • Opakowanie: koperta / cardsleeve
Urszula - Urszula

Urszula

Urszula
  • Wytwórnia: Savitor
  • Numer katalogowy: SVT 004
  • Nośnik: LP
  • Data wydania: 1983
Wieko - Wieko

Wieko

Wieko
  • Wytwórnia: Wieko
  • Numer katalogowy: bez numeru
  • Nośnik: mCD
  • Data wydania: 2015
  • Opakowanie: opakowanie kolekcjonerskie
Logo - Za twój czuły szept

Za twój czuły szept

Logo
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 067
  • EAN: 0094634633000
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2005-10-21
Mietek `Mechanik` Jurecki - Za wielką wodą

Za wielką wodą

Mietek `Mechanik` Jurecki
  • Wytwórnia: New Abra
  • Numer katalogowy: NA 022
  • Nośnik: CDs
  • Data wydania: 1999
  • Opakowanie: slim case
Felicjan Andrzejczak - Zawsze ten sam

Zawsze ten sam

Felicjan Andrzejczak
  • Wytwórnia: MediaWay
  • Numer katalogowy: 2-0071
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2006
Krzyszt of Misiak & SOS - Zdjęcie z misiem

Zdjęcie z misiem

Krzyszt of Misiak & SOS
  • Wytwórnia: Forte
  • Numer katalogowy: 00444 *
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2003
Martyna Jakubowicz - Zwykły włóczęga

Zwykły włóczęga

Martyna Jakubowicz
  • Wytwórnia: Universal Music PL
  • Numer katalogowy: 674 155 0
  • EAN: 0602567415503
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2018-05-18
  • Opakowanie: digipack