Andrzej Ziółkowski
Muzyk

Biografia

Andrzej Ziółkow­ski (ur. 14 maja 1951 w Lublinie, zm. 2 lipca 2001 we Fleming­ton, New Jersey) – polski gitarzy­sta rockowy, znany z gry w Budce Suflera z którą dokonał w 1974 roku pierw­szych nagrań radio­wych. Wcześniej był gitarzy­stą w grupie Stowa­rzy­sze­nie Cnót Wszela­kich (od końca 1970).

Życie i działalność

W maju 1975 roku nagrał z grupą album Cień wielkiej góry, a w połowie kwietnia 1976 roku Przechod­niem byłem między wami. W tym okresie były też nagrania radiowe (m.in. "Podaro­wa­ny dzień" z progre­syw­ną partią gitary, oraz "Komen­tarz do pewnej legendy"). W 1978 roku gitarzy­stą solowym Budki Suflera został Jan Boryse­wicz, a Ziółkow­ski na kolej­nych albumach: Na brzegu światła, Ona przyszła prosto z chmurZa ostatni grosz grał na gitarze basowej (jako basista zadebiu­to­wał podczas radiowej sesji z wokali­stą Stani­sła­wem Wenglo­rzem). W lipcu 1981 roku opuścił Budkę Suflera, wycofał się ze sceny muzycz­nej i wraz z rodziną wyemi­gro­wał poprzez obóz dla przesie­dleń­ców w Austrii do New Jersey (USA), tam zamiesz­kał. W 2001 roku zmarł na chorobę nowotworową.

Dyskografia (z Budką Suflera)

  • 1975 Cień wielkiej góry
  • 1976 Przechod­niem byłem między wami
  • 1978 Na brzegu światła
  • 1980 Ona przyszła prosto z chmur
  • 1981 Iza (album Izabeli Trojanowskiej)
  • 1982 Za ostatni grosz
  • 1994 Under­gro­und
  • 1999 Antolo­gia 74-99
  • Kompilacje (z Budką Suflera)

  • 1975 ''Polskie Targi Estra­do­we - Łódź '75, (Memu miastu na do widzenia);
  • 1977 Rhythmus 77 (Fang neu an)
  • 1984 1974-1984 (Za ostatni groszMemu miastu na do widzenia)
  • 1995 Beat Kiste Vol. 2 (Herrli­che Berge)
  • 1996 Beat Kiste Vol. 3 (Blaue Taube)
  • 1996 Weißes Boot (Fang neu an)
  • 1999 Greatest Hits II (Ona przyszła prosto z chmur)
  • 2007 60 Jahre Amiga Box 12 – CD 3 (Fang neu an)
  • 2007 (Die) Hits aus den Bruder­län­dern (Fang neu an)
  • 2008 (Die) Hits aus den Bruder­län­dern II (Straßen­bahn-Blues)
  • 2009 Es war ein Land - CD 4 (Herrli­che Berge'')

  • Dyskografia 12

    Budka Suflera - 1974 - 1984

    1974 - 1984

    Budka Suflera
    Budka Suflera - Cień wielkiej góry

    Cień wielkiej góry

    Budka Suflera
    Budka Suflera - Cień wielkiej góry

    Cień wielkiej góry

    Budka Suflera
    • Wytwórnia: TA Music
    • Numer katalogowy: AATZ 002
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1993
    Budka Suflera - Cień wielkiej góry - Live 2011 + Studio 1975

    Cień wielkiej góry - Live 2011 + Studio 1975

    Budka Suflera
    • Wytwórnia: Budka Suflera Production
    • Numer katalogowy: BSP 05-2011
    • EAN: 5901549593259
    • Nośnik: BOX 2LP+2CD
    • Data wydania: 2011
    • Opakowanie: box kolekcjonerski
    Budka Suflera - Greatest Hits II

    Greatest Hits II

    Budka Suflera
    • Wytwórnia: New Abra
    • Numer katalogowy: NA 030
    • EAN: 0724352236725
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1999
    • Opakowanie: digipack
    Izabela Trojanowska - Iza

    Iza

    Izabela Trojanowska
    • Wytwórnia: Tonpress
    • Numer katalogowy: SX-T5
    • Nośnik: LP
    • Data wydania: 1981
    Budka Suflera - Na brzegu światła

    Na brzegu światła

    Budka Suflera
    • Wytwórnia: Pronit
    • Numer katalogowy: SX 1820
    • Nośnik: LP
    • Data wydania: 1979
    Budka Suflera - Ona przyszła prosto z chmur

    Ona przyszła prosto z chmur

    Budka Suflera
    Budka Suflera - Przechodniem byłem między wami

    Przechodniem byłem między wami

    Budka Suflera
    Budka Suflera - Sen o dolinie

    Sen o dolinie

    Budka Suflera
    • Wytwórnia: Budka Suflera Production
    • Numer katalogowy: BSP 18-06
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2006
    • Opakowanie: książka z płytą
    • Dodatkowa informacja: Leksykon 1974 - 2005 (15)
    Budka Suflera - Underground

    Underground

    Budka Suflera
    • Wytwórnia: TA Music
    • Numer katalogowy: AATZ 018
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1994
    Budka Suflera - Za ostatni grosz

    Za ostatni grosz

    Budka Suflera
    • Wytwórnia: Tonpress
    • Numer katalogowy: SX-T 6
    • Nośnik: LP
    • Data wydania: 1982

    Chcesz pomóc? Wesprzyj nas drobną kwota na Patronite.pl

    Wesprzyj nas na Patronite.pl

    #KULTURAWSIECI

    Chcesz pomóc? Wesprzyj nas drobną kwota na Patronite.pl

    Wesprzyj nas na Patronite.pl

    #KULTURAWSIECI