Maciej Gładysz
Muzyk

Biografia

Maciej Gładysz (ur. 27 kwietnia 1969 w Garwo­li­nie) – polski gitarzy­sta rockowy, najbar­dziej znany z występów w zespo­łach Human, Edyty Barto­sie­wicz oraz Wilki.

Od 12 roku życia uczył się samodziel­nie gry na gitarze. Pierwszą gitarę dostał od ojca. Była to "zwykła pudłówka". Także ojciec uczył go pierw­szych podsta­wo­wych chwytów, gdyż sam był gitarzy­stą. Drugą gitarą była gitara Defil Kosmos.

Pierwszy swój zespół założył wraz z perku­si­stą Krzysz­to­fem Patockim, nazywał się Black Power. Wtedy to właśnie dostał wymarzo­ną kopię Strato­ca­ste­ra firmy Winner. Kolejną jego gitarą była gitara Kramer. Podczas koncertu z grupą Syndia w Tadży­ki­sta­nie, została ona sprze­da­na za siedem­set dolarów (czyli dwa razy więcej niż w ogóle była warta).

Następną gitarą był Ibanez RG 570 model Paula Gilberta. To właśnie na tej gitarze Gładysz zrobił najwięk­sze postępy i nagrał płytę z Syndią.

W 1991/​92 roku Maciej Gładysz był gitarzy­stą w obiecu­ją­cym wtedy zespole Tamer­la­ne, wraz z którym nagrał płytę 14th Century Soul. Z tej płyty pochodzi jego pierwszy instru­men­tal­ny utwór "Betwixt". Menedże­rem zespołu był Marek Śledziew­ski (student łódzkiej PWSTiF), a człon­ka­mi zespołu byli: Maciej Gładysz (gitary), Bogdan Wawrzy­no­wicz (gitara basowa), Radosław Maciński (perkusja), Steven Elery (saksofon). W tym właśnie składzie zespół nagrał płytę. Grupa Tamer­la­ne, choć krótko była obecna na polskiej scenie muzycz­nej, znalazła swoje miejsce w historii rodzimej muzyki rozryw­ko­wej. Przyczy­nił się do tego przede wszyst­kim niekon­wen­cjo­nal­ny sposób przed­sta­wie­nia propo­zy­cji muzycz­nych . Na szwedz­kim Festi­wa­lu Piosenki Krajów Nadbał­tyc­kich w Karshamm w 1992 r. zespół otrzymał nagrodę od dyrekcji festiwalu.

W 1993 roku z inicja­ty­wy Kostka Joria­di­sa powstał rockowy zespół Human, w którego składzie znalazł się Gładysz. Z tą kapelą Gładysz nagrał jeden album Earth wydany w 1993 roku. Zespół stał się popular­ny za sprawą przeboju Polski oraz wydanego na singlu w 1994 roku utworu Słońce moje. Grupa z dużym powodze­niem koncer­to­wa­ła m.in. na Rock FAMA w Świno­uj­ściu, oraz Festi­wa­lu w Jaroci­nie. Zespół w 1994 roku się rozpadł.

Gładysz nawiązał współ­pra­cę z Edytą Bartosiewicz.

W 2001 roku wykonał muzykę do "Komedii omyłek". W 2003 roku wraz z Sebastia­nem Piekar­kiem dołączył do rocko­we­go zespołu Ira, z którym nagrał płytę Ogień wydaną w 2004 roku, oraz koncer­to­wą Live 15-lecie. W 2005 roku po odejściu z zespołu grał w zespole Sebastia­na Piekarka, "Seba", z którym nagrał płytę "Human".

W latach 2001-2011 był człon­kiem zespołu Urszuli. W 2010 ukazała się płyta wokalist­ki Dziś już wiem, której produ­cen­tem był Gładysz.

Obecnie Gładysz wystę­pu­je w zespole Edyty Barto­sie­wicz, jest także człon­kiem Zespołu Wilki.

Dyskografia oraz występy gościnne

  • 1991: Syndia – Syndia
  • 1992: Wilki – Wilki
  • 1993: Human – Earth
  • 1994: Edyta Barto­sie­wicz – Sen
  • 1995: Edyta Barto­sie­wicz – ''Szok'n'Show
  • 1996: Izabela Troja­now­ska – Chcę inaczej
  • 1996: Kostek Joriadis – Costec
  • 1996: Kasia Kowalska – Czekając na…
  • 1997: Edyta Barto­sie­wicz – Dziecko
  • 1998: Edyta Barto­sie­wicz – Wodospa­dy
  • 1998: Beata Kozidrak – Beata
  • 1998: Maryla Rodowicz – Przed zakrętem
  • 1999: Małgo­rza­ta Ostrow­ska – Alchemia
  • 2000: Kasia Kowalska – 5
  • 2000: Piersi – Pieśni ojczyź­nia­ne
  • 2002: Budka Suflera – Mokre oczy
  • 2002: Urszula – The Best
  • 2002: Edyta Barto­sie­wicz – "Niewin­ność" (singel)
  • 2003: Seweryn Krajew­ski – Jestem
  • 2004: Ira – Ogień
  • 2004: Ira – Live 15-lecie
  • 2005: Beata Kozidrak – Teraz płynę
  • 2007: Seba – Human
  • 2008: Pin – Muzyko­pla­sty­ka
  • 2010: Urszula – Dziś już wiem
  • 2010: Patrycja Markowska
  • 2010: Robert Gawliń­ski – Kalej­do­skop
  • 2012: Wilki – Światło i mrok''
  • 2013: Edyta Barto­sie­wicz – Renovatio

  • Dyskografia 64

    Kasia Kowalska - 5

    5

    Kasia Kowalska
    • Wytwórnia: Universal Music PL
    • Numer katalogowy: 013 280 2
    • EAN: 0044001328022
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2000
    Małgorzata Ostrowska - Alchemia

    Alchemia

    Małgorzata Ostrowska
    • Wytwórnia: Epic
    • Numer katalogowy: EPC 494098.2
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1999
    • Opakowanie: digipack
    Kasia Kowalska - Aya

    Aya

    Kasia Kowalska
    • Wytwórnia: Universal Music PL
    • Numer katalogowy: 677 246 3
    • EAN: 0602567724636
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2018
    • Opakowanie: digipack
    Kasia Kowalska - Aya

    Aya

    Kasia Kowalska
    • Wytwórnia: Universal Music PL
    • Numer katalogowy: 679 639 6
    • EAN: 0602567963967
    • Nośnik: LP
    • Data wydania: 2018
    Beata Kozidrak - Beata

    Beata

    Beata Kozidrak
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: 4959352
    • EAN: 0724349593527
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1998
    Kasia Kowalska - Będę jak

    Będę jak

    Kasia Kowalska
    • Wytwórnia: Universal Music PL
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2001
    • Opakowanie: bez opakowania
    Kasia Kowalska - Bezpowrotnie

    Bezpowrotnie

    Kasia Kowalska
    • Wytwórnia: Magic Records
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2002
    • Opakowanie: slim case
    Kasia Kowalska - Być tak blisko

    Być tak blisko

    Kasia Kowalska
    • Wytwórnia: Universal Music PL
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2000
    • Opakowanie: slim case
    Izabela Trojanowska - Chcę inaczej

    Chcę inaczej

    Izabela Trojanowska
    • Wytwórnia: Starling S.A.
    • Numer katalogowy: CD 024
    • EAN: 5901119100245
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1996
    Izabela Trojanowska - Chcę inaczej

    Chcę inaczej

    Izabela Trojanowska
    • Wytwórnia: Roxy Records
    • Numer katalogowy: 011 333 2
    • EAN: 0044001133329
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1997
    Małgorzata Ostrowska - Cisza jak dziś

    Cisza jak dziś

    Małgorzata Ostrowska
    • Wytwórnia: Epic
    • Numer katalogowy: EPC 667368.1
    • EAN: 5099766736815
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1999
    • Opakowanie: slim case
    Kostek Yoriadis - Costec

    Costec

    Kostek Yoriadis
    • Wytwórnia: Amigos
    • Numer katalogowy: 8524552
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1996
    Kasia Kowalska - Czekając na...

    Czekając na...

    Kasia Kowalska
    Beata Kozidrak - Dakota

    Dakota

    Beata Kozidrak
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: PROMO CD 210
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1999
    Edyta Bartosiewicz - Dziecko

    Dziecko

    Edyta Bartosiewicz
    Urszula - Dziś już wiem

    Dziś już wiem

    Urszula
    • Wytwórnia: Magic Records
    • Numer katalogowy: 273 605 7
    • EAN: 0602527360577
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2010
    • Opakowanie: digipack
    Human - Earth

    Earth

    Human
    • Wytwórnia: MJM Music PL
    • Numer katalogowy: MJM 192 CD
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1993
    Kostek Yoriadis - Gdybym mógł

    Gdybym mógł

    Kostek Yoriadis
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: PROMO CD 036
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1996
    • Opakowanie: slim case
    Małgorzata Ostrowska - Gramy!

    Gramy!

    Małgorzata Ostrowska
    • Wytwórnia: MTJ
    • Numer katalogowy: MTJ CD 11370
    • EAN: 5906409113707
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2012
    • Opakowanie: eco pack / vinyl replica
    Seba - Human

    Human

    Seba
    • Wytwórnia: Aguu​.pl Records
    • Numer katalogowy: AGUU.PL001
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2007
    Izabela Trojanowska - I stało się

    I stało się

    Izabela Trojanowska
    • Wytwórnia: TA Music
    • Numer katalogowy: AATZ 022
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1995
    • Opakowanie: slim case
    IRA - Ikar

    Ikar

    IRA
    • Wytwórnia: El Mariachi Management
    • Numer katalogowy: EM004S
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2004
    • Opakowanie: koperta / cardsleeve
    Seweryn Krajewski - Jestem

    Jestem

    Seweryn Krajewski
    • Wytwórnia: Sony Music Polska
    • Numer katalogowy: 5125922
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2003
    Robert Gawliński - Kalejdoskop

    Kalejdoskop

    Robert Gawliński
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: 6327552
    • EAN: 5099963275520
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2010
    Małgorzata Ostrowska - Lawa

    Lawa

    Małgorzata Ostrowska
    • Wytwórnia: Epic
    • Numer katalogowy: EPC 6647.1
    • EAN: 5099700664716
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1999
    • Opakowanie: slim case
    IRA - Live 15-lecie

    Live 15-lecie

    IRA
    • Wytwórnia: El Mariachi Management
    • Numer katalogowy: EM004CD
    • Nośnik: 2CD+DVD
    • Data wydania: 2004
    • Opakowanie: digipack
    LaNinia - Loneliness

    Loneliness

    LaNinia
    Kasia Kowalska - Mniejsze zło

    Mniejsze zło

    Kasia Kowalska
    • Wytwórnia: Pomaton EMI /​ Scena FM
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2003
    • Opakowanie: koperta / cardsleeve
    Ania Rusowicz - Mój Big-Bit

    Mój Big-Bit

    Ania Rusowicz
    • Wytwórnia: Universal Music PL
    • Numer katalogowy: 278 670 6
    • EAN: 0602527867069
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2011
    • Opakowanie: digipack
    Budka Suflera - Mokre oczy

    Mokre oczy

    Budka Suflera
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: 5400502
    • EAN: 0724354005022
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2002
    • Opakowanie: slipcase
    Edyta Bartosiewicz - More...

    More...

    Edyta Bartosiewicz
    • Wytwórnia: Polskie Radio
    • Numer katalogowy: PRCD 1799
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2014
    • Opakowanie: digipack
    Pin - Muzykoplastyka

    Muzykoplastyka

    Pin
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: 3794522
    • EAN: 0094637945223
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2008
    IRA - Nie ma niepotrzebnych

    Nie ma niepotrzebnych

    IRA
    • Wytwórnia: El Mariachi Management
    • Numer katalogowy: EM005S
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2004
    • Opakowanie: koperta / cardsleeve
    Edyta Bartosiewicz - Niewinność

    Niewinność

    Edyta Bartosiewicz
    • Wytwórnia: BMG Poland
    • Numer katalogowy: BMGLOC0019
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2002
    • Opakowanie: koperta / cardsleeve
    Kasia Kowalska - Nobody

    Nobody

    Kasia Kowalska
    • Wytwórnia: Universal Music PL
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2000
    • Opakowanie: slim case
    IRA - Ogień

    Ogień

    IRA
    Patrycja Markowska - Patrycja Markowska

    Patrycja Markowska

    Patrycja Markowska
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: 9465532
    • EAN: 5099994655322
    • Nośnik: CD+DVD
    • Data wydania: 2010
    • Opakowanie: digipack
    Patrycja Markowska - Patrycja Markowska

    Patrycja Markowska

    Patrycja Markowska
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: 9464522
    • EAN: 5099994645224
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2010
    Patrycja Markowska - Patrycja Markowska

    Patrycja Markowska

    Patrycja Markowska
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: 0 91584 2
    • EAN: 5099909158429
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2011
    • Opakowanie: super jewel box
    Piersi - Pieśni ojczyźniane

    Pieśni ojczyźniane

    Piersi
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: 5263120
    • EAN: 0724352631209
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2000
    Janusz Radek - Popołudniowe przejażdżki

    Popołudniowe przejażdżki

    Janusz Radek
    • Wytwórnia: Magic Records
    • Numer katalogowy: 475 764 0
    • EAN: 0602547576408
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2015
    Maryla Rodowicz - Przed zakrętem

    Przed zakrętem

    Maryla Rodowicz
    • Wytwórnia: Universal Music PL
    • Numer katalogowy: 538 236-2
    • EAN: 0731453285620
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1998
    Wilki - Przez dziewczyny

    Przez dziewczyny

    Wilki
    • Wytwórnia: Sony Music Polska
    • Numer katalogowy: 88985315292
    • EAN: 0889853152926
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2016
    Wilki - Przystanek Woodstock Live 2017

    Przystanek Woodstock Live 2017

    Wilki
    • Wytwórnia: Złoty Melon Firma
    • Numer katalogowy: TZ 067
    • EAN: 5906737579794
    • Nośnik: CD+DVD
    • Data wydania: 2017
    • Opakowanie: digipack
    Edyta Bartosiewicz - Renovatio

    Renovatio

    Edyta Bartosiewicz
    • Wytwórnia: Parlophone Music Poland
    • Numer katalogowy: 4096922
    • EAN: 5099940969220
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2013
    • Opakowanie: digipack
    Edyta Bartosiewicz - Sen

    Sen

    Edyta Bartosiewicz
    • Wytwórnia: Izabelin Studio
    • Numer katalogowy: CD 019
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1994
    Beata Kozidrak - Siedzę i myślę

    Siedzę i myślę

    Beata Kozidrak
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: PROMO CD 116
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1998
    Kasia Kowalska - Starczy słów

    Starczy słów

    Kasia Kowalska
    • Wytwórnia: Universal Music PL
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2001
    • Opakowanie: slim case
    Wilki - Światło i mrok

    Światło i mrok

    Wilki
    • Wytwórnia: Sony Music Polska
    • Numer katalogowy: 88725478772
    • EAN: 0887254787723
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2012
    • Opakowanie: eco pack / vinyl replica
    Syndia - Syndia

    Syndia

    Syndia
    Edyta Bartosiewicz - Szok `N` Show

    Szok `N` Show

    Edyta Bartosiewicz
    Beata Kozidrak - Taka Warszawa

    Taka Warszawa

    Beata Kozidrak
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: PROMO CD 138
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1998
    Edyta Bartosiewicz - Ten moment

    Ten moment

    Edyta Bartosiewicz
    • Wytwórnia: EBA Records
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • EAN: 5906395769469
    • Nośnik: LP
    • Data wydania: 2020
    Beata Kozidrak - Teraz płynę

    Teraz płynę

    Beata Kozidrak
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: 3477112
    • EAN: 0094634771122
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2005
    Urszula - The Best

    The Best

    Urszula
    • Wytwórnia: BMG Poland
    • Numer katalogowy: 74321948122
    • EAN: 0743219481221
    • Nośnik: 2CD
    • Data wydania: 2002
    Krzysztof Jaryczewski - Trudno powiedzieć

    Trudno powiedzieć

    Krzysztof Jaryczewski
    • Wytwórnia: Fonografika
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • EAN: 5903292100319
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2012
    IRA - Venus

    Venus

    IRA
    • Wytwórnia: El Mariachi Management
    • Numer katalogowy: EM006S
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2004
    • Opakowanie: koperta / cardsleeve
    Beata Kozidrak - Wieczna zima

    Wieczna zima

    Beata Kozidrak
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: PROMO CD 170
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1998
    Wilki - Wilki

    Wilki

    Wilki
    • Wytwórnia: MJM Music PL
    • Numer katalogowy: MJM 122
    • Nośnik: LP
    • Data wydania: 1992
    Wilki - Wilki

    Wilki

    Wilki
    • Wytwórnia: MJM Music PL
    • Numer katalogowy: MJM 5236D
    • EAN: 5908243452363
    • Nośnik: 2CD
    • Data wydania: 2012
    • Opakowanie: digipack
    Edyta Bartosiewicz - Wodospady

    Wodospady

    Edyta Bartosiewicz
    • Wytwórnia: Polygram Polska
    • Numer katalogowy: 538 237 2
    • EAN: 0731453823723
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1998
    Beata Kozidrak - Żal mi tamtych nocy i dni

    Żal mi tamtych nocy i dni

    Beata Kozidrak
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: PROMO CD 181
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1998
    Beata Kozidrak - Złota brama

    Złota brama

    Beata Kozidrak
    • Wytwórnia: Pomaton EMI
    • Numer katalogowy: PROMO CD 683
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 2005
    Kukiz - Żywot staruszka

    Żywot staruszka

    Kukiz
    • Wytwórnia: PTE Allianz Polska S.A.
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • Nośnik: CDs
    • Data wydania: 1999
    • Opakowanie: koperta / cardsleeve

    Chcesz pomóc? Wesprzyj nas drobną kwota na Patronite.pl

    Wesprzyj nas na Patronite.pl

    #KULTURAWSIECI

    Chcesz pomóc? Wesprzyj nas drobną kwota na Patronite.pl

    Wesprzyj nas na Patronite.pl

    #KULTURAWSIECI