Przemysław Thiele
Muzyk

Biografia

Przemy­sław Thiele (ur. 10 paździer­ni­ka 1966 w Szcze­ci­nie) – polski instru­men­ta­li­sta, wokali­sta, autor tekstów, produ­cent muzyczny i dzien­ni­karz radiowy.

Debiu­to­wał w zespole PF BRUT, który istniał w latach 1985–1986. W 1986 roku założył zespół Kolabo­ran­ci, którego liderem i wokali­stą był aż do jego rozwią­za­nia w 1995 roku. Równo­le­gle, od 1986, współ­two­rzy awangar­do­wy duet Zemby. Obecnie jest kierow­ni­kiem Redakcji Muzycz­nej Polskie­go Radia Szczecin. Prowadzi różno­ra­kie audycje radiowe, m.in. Szcze­ciń­ską Listę Przebojów. 

W 2017 osobi­ście poinfor­mo­wał, że w latach 1988–1990 był tajnym współ­pra­cow­ni­kiem Służby Bezpie­czeń­stwa o krypto­ni­mie "Alek"

Od 2012 śpiewa w zespole Arcy Młyn, który począt­ko­wo miał być pobocz­nym projek­tem, jednak przero­dził się w regular­ny zespół.

Dyskografia solowa

  • Rygory zupy mlecznej (1998)
  • Egoeg­ze­ku­cja (1999)
  • Monoga­ta­ri (2001)
  • Modli­tew­ning (2002)
  • Żniwiarz (2004)
  • Korepe­ty­cje z moresu (2008)
  • Ego (2011)
  • Gdzie jest futerał? (2013)

  • Dyskografia 8

    Kolaboranci - A może to ja?

    A może to ja?

    Kolaboranci
    • Wytwórnia: Arston
    • Numer katalogowy: ALP-056
    • Nośnik: LP
    • Data wydania: 1991
    Kolaboranci - Ciało i drewno

    Ciało i drewno

    Kolaboranci
    • Wytwórnia: Izabelin Studio
    • Numer katalogowy: CD 013
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 1993
    Kolaboranci - Kukieł

    Kukieł

    Kolaboranci
    • Wytwórnia: Mega Czad
    • Numer katalogowy: CD 13011
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2006
    Kolaboranci - My tu stoimy...

    My tu stoimy...

    Kolaboranci
    • Wytwórnia: Jimmy Jazz Records
    • Numer katalogowy: JAZZ 149
    • EAN: 5905674941497
    • Nośnik: CD+DVD
    • Data wydania: 2011
    • Opakowanie: digipack
    Kolaboranci - To my urodzeni w latach 60-tych

    To my urodzeni w latach 60-tych

    Kolaboranci
    • Wytwórnia: Dywizja Kot
    • Numer katalogowy: KOT CD0072
    • EAN: 5906409990728
    • Nośnik: 2CD
    • Data wydania: 2002
    Kolaboranci - Transparenty

    Transparenty

    Kolaboranci
    • Wytwórnia: Jimmy Jazz Records
    • Numer katalogowy: JAZZ 155
    • EAN: 5905674941558
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2012
    • Opakowanie: digipack
    Kolaboranci - Wirus międzynarodowy

    Wirus międzynarodowy

    Kolaboranci
    • Wytwórnia: Jimmy Jazz Records
    • Numer katalogowy: JAZZ 188
    • EAN: 5905674941886
    • Nośnik: CD
    • Data wydania: 2016
    Kolaboranci - Znów po stronie większości

    Znów po stronie większości

    Kolaboranci
    • Wytwórnia: Izabelin Studio
    • Numer katalogowy: bez numeru
    • Nośnik: LP
    • Data wydania: 1991

    Chcesz pomóc? Wesprzyj nas drobną kwota na Patronite.pl

    Wesprzyj nas na Patronite.pl

    #KULTURAWSIECI

    Chcesz pomóc? Wesprzyj nas drobną kwota na Patronite.pl

    Wesprzyj nas na Patronite.pl

    #KULTURAWSIECI