Wojciech Byrski
Muzyk

Biografia

Wojciech Byrski (ur. 1973) – polski autor tekstów piosenek, kompo­zy­tor, scena­rzy­sta teledy­sków, produ­cent muzyki, z wykształ­ce­nia prawnik. Pisze teksty dla czoło­wych polskich wykonaw­ców muzyki rozryw­ko­wej. Członek Zarządu Stowa­rzy­sze­nia Autorów ZAiKS (od grudnia 2017).

Dorobek artystyczny

Ważniejsze pozycje w dyskografii

  • IRA – Tu i teraz (2002)
  • IRA – Ogień (2004)
  • IRA – Londyn 08:15 (2007)
  • Sebastian Piekarek – Human (2007)
  • Wanda i Banda – Z miłości do strun (2008)
  • 9]](2009) – Złota Płyta

  • De Mono – No stress (2010) – Złota Płyta
  • Izabela Troja­now­ska – Życia zawsze mało (2011)
  • Andrzej Rybiński – Całym sercem (2011)
  • Feel – Feel 3 (2011) – złota płyta
  • IRA – X

(2013)

  • Bracia – Zmienić zdarzeń bieg (2013) – platy­no­wa płyta
  • Natasza Urbańska – One (2014)
  • Artur Gadowski /​ Tangata – Tangado (2014)
  • IRA – Akustycz­nie Live (2014); złota płyta
  • Artyści różni – Tatusian­ki  – Kołysan­ki (2015)
  • Maciej Balcar – Ruletka(2015)
  • Jan Boryse­wicz, Rafał Brzozow­ski – Borysewicz/​Brzozowski (2015)
  • Anna Wyszkoni – Kolędy Wielkie (2015)
  • Mirosław Czyży­kie­wicz – Odchodzę wracam (2015)
  • Lady Pank – Miłość i Władza (2016)
  • Marcin Kindla – 2.0. (2016)
  • IRA – My (2016); złota płyta
  • Jan Bo – Kawa i Dym (2016)
  • Cugowscy – Zaklęty Krąg (2016)
  • Izabela Troja­now­ska – Na Skos (2016)
  • Maciej Balcar – Znaki (2017)
  • Anna Wyszkoni – Jestem tu nowa (2017)
  • De Mono - Reset (2019)
  • Piotr Cugowski - 40 (2019)
  • Lady Pank - LP40 (2021)

 

Wybrane single

  • Mocny – wyk. IRA
  • Ikar – wyk. IRA
  • Parę chwil – wyk. IRA
  • Trochę wolniej – wyk. IRA
  • Londyn 8:15 – wyk. IRA
  • Dobry Czas – wyk. IRA
  • To, co na zawsze – wyk. IRA
  • Nie daj mi odejść – wyk. IRA
  • Dlaczego nic – wyk. IRA
  • Mój Bóg – wyk. IRA
  • Żyję – wyk. IRA
  • Póki na to czas – wyk. De Mono
  • Nie od razu – wyk. Izabela Trojanowska
  • Jak nie to nie – wyk. Feel
  • Synu – wyk. Hasiok i Maciej Maleńczuk
  • Taki sam – wyk. IRA
  • Szczę­śli­wa – wyk. IRA
  • Wierzę w lepszy świat

– wyk. Bracia

  • Po drugiej stronie chmur

– wyk. Bracia

  • Da się żyć – wyk. Marcin Kindla
  • To jest mój dzień  – wyk. Bracia
  • Nigdy tak jak dziś – wyk. De Mono
  • Prywatna Madonna – wyk. Anna Wyszkoni
  • Miłość – wyk. IRA
  • Niepi­sa­ne – wyk. Bracia
  • Wybacz – wyk. IRA – nagroda ZAIKS za tekst na KFPP OPOLE 2015, Platy­no­wa Płyta
  • Słowa na otarcie łez – wyk. Borysewicz/​Brzozowski
  • Od nieba do nieba – wyk. Anna Wyszkoni
  • To nie mój czas – wyk. Marcin Kindla
  • Miłość – wyk. Lady Pank
  • Powta­rzaj to – wyk. IRA
  • Zaklęty krąg – wyk. Cugowscy
  • Na drugi raz – wyk. Jan Bo
  • Wymyśle­ni – wyk. IRA
  • Posłańcy Wszyst­kich Burz – wyk. Izabela Trojanowska
  • Stero­wa­ny – wyk. Lady Pank
  • Traf – wyk. Maciej Balcar
  • Pomarań­cza - wyk. Golec uOrkiestra
  • Nie chcę cię obcho­dzić – wyk. Anna Wyszkoni - Przebój Lata 2017 RMF FM
  • Na czas – wyk. Cugowscy
  • Gra o wszystko - wyk. Cugowscy - oficjal­ny hymn Mistrzostw Europy w siatków­ce 2017
  • Skos - wyk. Izabela Troja­now­ska - III Nagroda w Konkur­sie Premier KFPP OPOLE 2017
  • Na wszystko przyj­dzie czas - wyk. Agniesz­ka Adamczewska
  • Kto nie kochał - wyk. Piotr Cugowski
  • Prosto w serce - wyk. De Mono
  • Gra się do końca - wyk. De Mono
  • Takich jak my nie znał świat - wyk. Piotr Cugowski
  • Wszystko będzie dobrze - wyk. Polscy Artyści
  • W górę patrz - wyk. IRA
  • Przetrwa­my - wyk. Kombii
  • Szklany Sufit - wyk. Three Of Us
  • Drzewa - wyk. Lady Pank
  • W taką noc - wyk. De Mono

Twórczość filmowa i teatralna – ważniejsze pozycje

  • Miłobój­cy, czyli koniec świata w Zabrzu – muzyka i piosenki do sztuki autor­stwa i w reżyse­rii Lecha Mackie­wi­cza – premiera w Teatrze Nowym w Zabrzu wrzesień 2012.
  • Egzamin z życia (serial TVP 2005) – słowa do wykorzy­sta­nej w czołówce serialu piosenki "Parę chwil"
  • Ja to mam szczę­ście (serial TVP 2012) – współ­au­tor słów do piosenki tytułowej
  • Synu – wyk. Hasiok i Maciej Maleń­czuk – współ­au­tor scena­riu­sza teledy­sku (nomina­cja dla M. Maleń­czu­ka do nagrody Yacha 2010)
  • Bankier – wyk. Hasiok i Jan Nowicki – autor scena­riu­sza teledysku
  • Agi – Bagi  – serial animo­wa­ny dla dzieci – tekst do piosenki tytułowej
  • Barwy szczę­ścia (serial TVP) – tekst do piosenki "Po prostu wróć"
  • Stero­wa­ny – wyk. Lady Pank – scena­riusz teledysku

Życie prywatne

Wojciech Byrski mieszka w Katowi­cach. Ma żonę Edytę i dwie córki: Julię i Weronikę.


Dyskografia 5

Lady Pank - LP 40

LP 40

Lady Pank
  • Wytwórnia: Agora SA
  • Numer katalogowy: bez numeru
  • EAN: 5903111495473
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2021
  • Opakowanie: digipack
Cugowscy - Ostatni raz

Ostatni raz

Cugowscy
  • Wytwórnia: Rock House Entertainment
  • Numer katalogowy: bez numeru
  • EAN: 5907996083145
  • Nośnik: CD+DVD
  • Data wydania: 2018
  • Opakowanie: digipack
Cugowscy - Zaklęty krąg

Zaklęty krąg

Cugowscy
  • Wytwórnia: Sony Music Polska
  • Numer katalogowy: 88985344232
  • EAN: 0889853442324
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2016
  • Opakowanie: digipack
Bracia (Cugowscy) - Zmienić zdarzeń bieg

Zmienić zdarzeń bieg

Bracia (Cugowscy)
  • Wytwórnia: Sony Music Polska
  • Numer katalogowy: 88883712722
  • EAN: 0888837127226
  • Nośnik: CD
  • Data wydania: 2013
  • Opakowanie: digipack
Bracia (Cugowscy) - Zmienić zdarzeń bieg

Zmienić zdarzeń bieg

Bracia (Cugowscy)
  • Wytwórnia: Sony Music Polska
  • Numer katalogowy: 88875070732
  • EAN: 0888750707321
  • Nośnik: CD+DVD
  • Data wydania: 2015
  • Opakowanie: digipack
  • Dodatkowa informacja: Platynowa edycja

Chcesz pomóc? Wesprzyj nas drobną kwota na Patronite.pl

Wesprzyj nas na Patronite.pl

#KULTURAWSIECI

Chcesz pomóc? Wesprzyj nas drobną kwota na Patronite.pl

Wesprzyj nas na Patronite.pl

#KULTURAWSIECI